Tabel voor richtlijn akoestisch keurmerk horeca
Richtlijn voor akoestisch veraantwoorde horeca – Akoestisch Keurmerk 2023

Nagalm en spraakverstaanbaarheid

De richtlijn maakt onderscheid in verschillende type ruimten. Voornamelijk de grote van een ruimte en de aanwezigheid van een podium voor sprekers en artiesten bepalen de ruimte-akoestische eis. Het is ook mogelijk om een bestaande ruimte aan te passen en daarmee de akoestiek te verbeteren. Kom je er niet uit? Onze akoestisch adviseur helpt je graag verder.

Bekijk de voorwaarden en prijzen op deze pagina.

De akoestische parameters bieden handvatten voor een bouwteam om in het ontwerp een goede akoestiek te waarborgen. Hierbij zijn nagalmtijden en spraakverstaanbaarheid belangrijke parameters. Maar ook de speechprivay krijgt in grotere ruimten aandacht. Deze paramter, uitgedrukt als Distraction Distance (rD), geeft aan wanneer spraak juist niet meer verstaanbaar is. Dit verhoogd het comfort en gevoel van privacy.

Hoe gebruik je de richtlijn?

De Stichting Akoestisch Keurmerk heeft een richtlijn samengesteld waarin ontwerpeisen voor de ruimte-akoestische kwaliteit van een verblijfsruimte zijn opgenomen. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel nagalm er aanwezig mag zijn en hoe goed je elkaar kunt verstaan. Deze parameters kunnen worden overgenomen door een akoestisch adviseur bij de toetsing van een bestaande ruimte. Of bij het  ontwerp van een nieuwe ruimte met akoestische rekensoftware.

Afbeelding akoestisch rekenmodel software
Akoestisch Keurmerk
Muggenhool 5
5331 RZ Bladel
085 060 35 65
info@akoestischkeurmerk.nl
© 2023 Akoestisch keurmerk