Dit zijn de geluidniveaus die je volgens de overheid kunt verwachten in een horecazaak. Het betekent niet dat je het geluid ook zo hard moet zetten. Het is goed om na te denken over het muziekgeluidniveau dat je wil produceren om je horecaconcept te ondersteunen.
Hoe hard zet je de muziek waar mensen willen praten?
“WAT ZEG JE!?“
Voor een goede spraakverstaanbaarheid in een restaurant wil je een groot verschil tussen het gesprek en het achtergrondgeluid. Als muziek te hard staat wordt het dus lastiger elkaar te verstaan. Het is altijd aan te raden om op een plek waar mensen met elkaar willen praten de muziek zo zacht als mogelijk te zetten. Dit kan per moment op de avond dus ook verschillen. Met muziek zorg je er dan voor dat de stille momenten worden opgevuld met een prettig achtergrondgeluid. Dit zorgt voor een gevoel van sfeer, en geeft de mensen die praten meer privacy. Een goed uitgangspunt is het volume van de muziek op -3 dB onder het heersende stemgeluidniveau in te stellen. Zo hoor je het wel, maar blijf je goed verstaanbaar.
Hoe hard zet je de muziek waar mensen willen dansen?
Zoals je in de tabel kunt zien verwacht je in een café of ‘disco’ met dansmuziek een geluidniveau vanaf 90 dB(A). Dit is het maximale geluidniveau waarop wij mensen stemgeluid kunnen produceren. Vanaf dit niveau wordt het dus steeds lastiger jezelf verstaanbaar te maken en let je meer op de muziek. Je kunt je daardoor makkelijker laten gaan en meenemen in de muziek. Het blijkt dat vanaf een niveau van 95 dB(A) en hoger mensen beginnen te dansen. Hoe hard de muziek exact moet staan om ‘zin te krijgen’ in dansen is afhankelijk van het geluidsysteem en de akoestiek. In een ruimte met een goede akoestiek en een daarop afgestemd geluidsysteem hoeft het geluid minder hard te staan om dezelfde beleving te krijgen.
Harde muziek en de risico op schade.
Wij raden altijd aan gehoorbescherming mee te nemen als je een avond uit gaat. Een avond kan zomaar eindigen in een lawaaierig restaurant of club. Of dit schadelijk is voor je oren is lastig te zeggen. Vanaf 80 dB(A) kan geluid al schade oplevering, dit is afhankelijk van de duur van blootstelling, hoe vaak je naar een dansfeest gaat en andere factoren zoals stress en alcohol.
Meer weten over geluidniveaus in horeca en de wet- en regelgeving? Kijk op de website van het ministerie van infrastructuur en waterstaat www.infomil.nl/onderwerpen/geluid
No responses yet